zaterdag 5 november 2011

Kip gerecht NK 2011

Pollo con pollo en verde
Door Niek
goed voor een 3de plek



KIP

Ingrediënten:


- 1 hele kip
- Takje verse rozemarijn
- Paar takjes verse tijm
- Halve verse spaanse peper
- 1 flinke teen knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder (bij voorkeur Pimenton de la vera, agri dulce)
- Aantal flinke plakken gerookte bacon
- halve theelepel citroenrasp
- halve theelepel zout (dit is afhankelijk van hoe zout je bacon is)
- halve theelepel vers gemalen zwarte peper.
- Je favoriete kipkruiden (het liefst eentje met kruiden zoals rozemarijn, tijm, knoflook...)

Bereiding:


1. Snijd de vleugels van de kip en leg de kip met de borst op je snijplank. Maak een snede over de gehele ruggengraat. Trek nu de huid van de kip en probeer deze zoveel mogelijk heel te laten. Snijdt vervolgens de filets en de poten van het karkas. Op youtube vindt je verschillende filmpjes waar het wordt uitgebeeld.
2. Snijd het vlees van de poten en doe dit in de kom van een keukenmachine samen met alle andere ingrediënten behalve de kipkruiden. Hak het vlees en kruiden fijn totdat je een mooi fijn gehakt hebt.
3. Maak een inkeping in de filets en vul deze met het kipgehakt. Kruid de filets vervolgens met de kipkruiden.
4. Snijdt de achtergehouden huid doormidden en wikkel de huid om de filet en zet deze vast met cocktailprikkers. Kruid de huid ook met de kipkruiden.
5. Grill de kip op een hete bbq (+/- 250C) totdat de huid een mooi kleurtje heeft en lekker een beetje krokant begint te worden.
6. Leg de kip vervolgens indirect weg (+/- 150C) met een klein beetje rookhout naar keuze. Laat de kip tot ongeveer 75C intern garen.
7. Laat de kip eventjes rusten, verwijder de cocktailprikkers en snijdt hem in mooie gelijke plakken.



Salsa Verde

Ingrediënten:

-2 tenen knoflook
-klein handje kappertjes
-1 a 2 augurken
-6 ansjovis filets
-2 flinke handen verse peterselie, alleen de blaadjes
-handje verse basilicum, alleen de blaadjes
-handje verse munt, alleen de blaadjes
-1 eetlepel dijon mosterd
-3 eetlepels rode wijn azijn
-8 eetlepels olijfolie
-peper en zout

Bereiding:

Hak de knoflook, kappertjes, augurken, ansjovisjes en de verse kruiden fijn met een mes en zorg dat alles goed gemengd is.
Doe in een schaaltje en doe er de mosterd en azijn bij. Meng dit goed en roer en zoveel olijfolie bij totdat je een mooie saus hebt die niet te dun/niet te dik is.
Breng op smaak met peper en zout.

Uiteraard kun je al dit handwerk ook weg laten en het hakwerk door een keukenmachine laten doen.


Aubergine/Knoflook saus

Ingrediënten:

- hele aubergine
- 3-4 eetlepels yoghurt
- 1 - 1,5 eetlepel mayonaise
- 1 teentje knoflook
- gedroogde oregano
- 1 - 1,5 theelepel citroensap
- peper en zout

Bereiding:

1. Kerf de schil van de aubergine in en pof deze ongeveer 20 - 30 minuten op een hete directe bbq. Wanneer een saté pen zonder weerstand door het vlees van de aubergine gaat is hij gaar.
2. Schep het vlees uit de aubergine en doe dit in de kom van de keukenmachine samen met de teen knoflook. Hak het geheel totdat je een mooie egale saus hebt.
3. Neem ongeveer 2 eetlepels van de aubergine/knoflook pulp en meng dit met de rest van de ingrediënten. Breng op smaak met peper en zout.

Gevulde tomaat

Ingrediënten:

- 6 trostomaten
- bakje ricotta
- flinke hand geraspte parmezaansekaas
- 1 flinke eetlepel geroosterde pijnboom pitjes
- 1 klein handje fijngehakte basilicum
- Peper
- Zout
- Paneermeel

Bereiding:

1. Snij van 4 trostomaten het kapje van de tomaat en hol de tomaat uit.
2. Snij de andere 2 tomaten in stukken en verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in kleine stukjes.
3. Meng in een kom de tomaten stukjes met de rest van de ingrediënten behalve het paneermeel en breng op smaak met peper en zout.
4. Vul de 4 uitgeholde tomaten met het mengsel en dip de tomaten in het paneermeel.
5. Zet de tomaten op een indirecte bbq (175 - 200C) voor een klein half uurtje of totdat het paneermeel mooi bruin is.



Groene salade

Ingrediënten:

- Zak baby-leaf sla
- Dubbel gedopte tuinboontjes ( http://youtu.be/OaCNqC5e7AQ )
- Groene aspergetips
- Olijf olie
- Citroensap
- Peper en Zout

Bereiding:

1. Ontdoe de asperges van het houterige kontje en blancheer ze voor een paar minuten.
2. Giet de asperges af en marineer ze direct in wat olijfolie, vers citroensap, peper en zout.
3. Grill de asperges totdat ze gaar zijn en een mooi gegrild uiterlijk hebben.
4. Snij de asperges wat kleiner en laat ze afkoelen.
5. Doe de sla, tuinboontjes en asperges in een kom en maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, peper en zout.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen